Loading

ELEKTRONİK ALKOL TAKİP SİSTEMİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik kapsamında en son yayınlanan 18/7/2024 tarihli ve 32605 sayılı tebliğ ile birlikte daha önce sadece etil alkol üreticilerini kapsayan Elektronik Alkol Takip Sistemi (EATS)’nin kapsamı genişletilmiştir. Bu tebliğe göre artık yurt içinde üretilen etil alkol, metanol ve suma ile ithal edilen etil alkol ve metanolün üretim ve/veya ithalat miktarları ile depolardaki stok hareketlerinin tespiti, ürünün piyasa arz zinciri içindeki hareketinin elektronik ve fiziki olarak takibi, faaliyetlerin elektronik ortamda izlenmesi ve kayıt altına alınmasına yönelik kurulacak sistem ile EATS kapsamına alınmıştır.

Bu Tebliğ; etil alkol, metanol ve suma üreticisi firmaların üretim tesislerindeki hammadde, yarı ürün ve nihai ürün miktarları ile depolardaki stok hareketlerinin tespitine yönelik olarak, Bakanlık tarafından takılma zorunluluğu getirilen sayaçların teknik özelliklerine, bu sayaçların monte edileceği noktaların belirlenmesine, kontrolüne, mühürlenmesine ve Bakanlık bilişim sistemine entegrasyonuna, Bakanlıkça kurulan veya firmalardan kurulması istenen sistemlerin düzenli çalışmasını sağlamaya yönelik uygulamalara, etil alkol, metanol ve sumanın üretim, ithalat, ihracat, satış ve sevkiyat faaliyetlerinin arz zinciri içerisinde elektronik ortamda izlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından sağlanan sistemin kullanımına, üretim, ithalat, ihracat, satış ve sevkiyatının kayıt altına alınmasına dair usul ve esasları kapsar.

Firmalar etil alkol, metanol ve suma üretim tesisleri ile depolardaki gerekli görülen hatların içinden geçen akışkan hammadde, yarı ürün ve nihai ürünü ölçmek ve kaydetmek üzere, teknik özellikleri Bakanlıkça belirlenerek Bakanlık internet sitesinde yayımlanmış olan, 29/6/2016 tarihli ve 29757 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ölçüm Cihazları Direktifi (Measuring Instruments Directive – MID) (2014/32/AB)  düzenlemelerine uygun sayaçları tedarik etmek ve hatların üzerinde Bakanlık tarafından belirlenecek noktalara cihazın yetkili teknik servisinden hizmet alarak montajını sağlamak ve cihazların kurulum ve çalışmasının standartlarına uygun olduğuna dair teknik rapor tanzim ettirmek zorundadır.

Kullanılacak sayaçların Avrupa Ölçüm Cihazları Direktifi (MID) 2004/22/AB sertifikasyonun sahip olması istenmektedir. Avrupa Parlamentosu ve Konsey Direktifi 2014/32/AB, Üye Devletlerin yasalarının Ölçüm Cihazlarının pazarda bulundurulmasıyla ilgili olarak uyumlaştırılmasına ilişkin 20 Nisan 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir ve 2004/22/AB Direktifinin yerini almıştır.

Üretim faaliyetine ilişkin ölçümler, üretim tesisinin hammadde, yarı ürün ve nihai ürün hatları üzerinde olmak üzere en az üç noktaya, depolardaki ölçümler ise depo giriş ve çıkış hatları üzerinde olmak üzere en az iki noktaya yerleştirilecek sayaçlar ile yapılır. Sayaçlar, üretim tesislerinde hammadde hattı, alkollü mayşe tankı çıkış hattı ile mayşe kolonu, pürifikasyon kolonu, rektifikasyon kolonu ve dimetilizasyon kolonu gibi ayrımsal kolonları içeren distilasyon ünitesi çıkış hattı üzerine, depolarda ise depo giriş ve çıkış hatları üzerine yerleştirilir. Daire Başkanlığının izni olmaksızın üretim tesislerinde distilasyon çıkışı ile nihai üretim miktarını tespit eden sayaç arasındaki hat üzerinde, depolarda ise tank çıkışından sayaca giden hat üzerinde musluk veya benzeri tahliye aparatlarına yer verilemez, teknik zorunluluklar haricinde sökülebilir bağlantı bulundurulamaz.

Su dışındaki sıvıların miktarlarının sürekli ve dinamik ölçümü için ölçme sistemleri; MID Direktifinin MI-005 ek maddesine ve uygunluk değerlendirmesinin B+D veya B+F veya G veya H1 modüllerine göre muayenesi gerçekleştirilir. Firmalar EATS kapsamında montajı sağlanan sayaçların doğru ölçüm yaptığının tespiti amacıyla, Ölçüm Cihazları Direktifi (MID) (2014/32/AB)’ne uygun olarak yetkili kurum/kuruluş tarafından Modül F ile ölçüm doğrulanması yapılmasını sağlamak zorundadır. Bakanlık ayrıca dolum noktalarına ve üretim tesisinin veya deponun projesine bağlı olarak, yapılan ölçüm sonuçlarını etkileyebilecek ek hatlara da sayaç yerleştirilmesini ve Modül F ile ölçüm doğrulanmasının sağlanmasını talep edebilir. F modülü doğrulaması işlemi sonucunda yetkili kurum/kuruluş tarafından mühürlenen sayaçlar ile teknik servis tarafından kurulum ve çalışmasının standartlarına uygun olduğuna dair teknik rapor tanzim edilen sayaçlara ayrıca Bakanlık mührü uygulanır.

Bakanlık tüm bu işlemler sonucu olarak; Etil alkol veya metanol üreten, ithal eden, ihraç eden, satan veya satın alan kişiler ile suma üreten, satan veya satın alan kişilerin Alkol Ticaret Platformu (ATİP)’na kayıtlı olmaları ve bu faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemleri ATİP üzerinden yapmaları zorunlu tutmaktadır. Alıcılar, satın almaya yetkili olduğu ürünü ve talep ettikleri miktarı ATİP üzerinden satıcıya iletir. Satıcılar ATİP üzerinden iletilmeyen sipariş talebine istinaden ürün satışı veya sevkiyatı yapamaz.

 

Ülkemizin önde gelen rakı üreticilerinden olan müşterimiz için tamda bu kapsamda Bakanlık tarafından belirlenen 5 noktada MID sertifikasyonlu Krohne marka Optimass 6400C debimetreler ile EATS(Elektronik Alkol Takip Sistemi) entegrasyonu gerçekleştirilmiştir.

 

Türkiye genelinde gerçekleştirdiğimiz tüm projeler Bakanlık tarafından onaylanmış ve devreye alınmıştır. Buna ek olarak yine bakanlık tarafından istenen Modül F ile doğrulama işlemleri de servis ekibimiz tarafından tüm müşterilerimizde başarıyla gerçekleşmiş ve bakanlık tarafından onaylanmıştır. Uygun ve doğru cihaz seçiminden - süpervizörlük hizmetler, devreye alma işlemlerinden - kalibrasyon hizmetlerine; müşterilerimizin üzerindeki fazla yükleri alarak en büyük destekçileri olmaya devam ediyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Daire Başkanlığı Tebliği

y
paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

24.07.2024PPS ENDUSTRİYEL

Yorum Yapın

İsim Soyisim *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu